Omdat er bij het ondernemen 1.001 zaken komen kijken, biedt deze databank u meer dan 60.000 businessadviezen in 14 domeinen.

Aanbevolen adviezen

AANGIFTE - PERSONENBELASTING

Gun uzelf een belastingvrij dividend van € 1.666 op de algemene vergadering!

Op de uitkering van ‘gewone’ dividenden betaalt u in principe 30% of 15% roerende voorheffing (rv). Volgens een collega kunt u echter jaarlijks € 1.666 aan dividenden belastingvrij uit uw kmo halen. Hoe zit dat juist?

ONTSLAG - ONTSLAGMOTIEF

Opname met smartphone om agressief gedrag te bewijzen

Een werknemer gedraagt zich agressief tegenover u als werkgever en er zijn op dat moment geen andere personen in de buurt die dat kunnen getuigen. Helpt het dan dat u daarvan een opname maakt met uw smartphone (geluid en/of beeld) zonder zijn toestemming? Geldt zo’n opname als een geldig bewijs voor een ontslag?

Meest gelezen adviezen

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - AUTO VIA VENNOOTSCHAP

Een elektrische auto kopen in 2024: hoe zit dat fiscaal gezien?

U overweegt om de CO2 -uitstotende auto, die u nu gratis ter beschikking krijgt van uw vennootschap, te vervangen door een elektrische. Welke regels gelden dan voor de vennootschapsbelasting, btw, belasting op inverkeerstelling (BIV) en verkeersbelasting? En hoeveel bedraagt het voordeel alle aard (VAA) gratis auto waarop u belast wordt?

AUTO & TRANSPORT - AUTO VIA VENNOOTSCHAP

Elektrische auto van BV laden met privézonnepanelen?

U rijdt met een elektrische auto van uw vennootschap, die u ook thuis oplaadt. Wordt u bovenop het voordeel alle aard (VAA) auto belast op een extra VAA wanneer u die laadkosten door uw vennootschap laat terugbetalen, en wat als de elektriciteit deels voortkomt van uw privé zonnepanelen?

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN

Een fiets op kosten van uw vennootschap: hoe zit dat fiscaal?

Het is lente en het kriebelt om weer te gaan fietsen. Uw fiets is echter aan vervanging toe. Is het fiscaal voordelig om zo’n fiets aan te schaffen via uw vennootschap? En hoe zit dat als u uw werknemer een fiets ter beschikking stelt?

FISCAAL - AUTO

Elektrische auto: wat met het voordeel alle aard en de fiscale aftrekbaarheid?

Over het voordeel alle aard van benzine- en dieselauto’s was begin 2024 heel wat commotie, maar wat met een elektrische auto? Hoe wordt het voordeel daarvoor berekend en wat met de aftrek van de autokosten?

BELASTINGEN - BOEKHOUDING

Wat bewijzen voor aftrek van restaurant- en autokosten?

Restaurant- en autokosten die uw vennootschap ten laste neemt en die voor haar (beperkt) aftrekbaar zijn, krijgen bij een belastingcontrole meestal bijzondere aandacht. Wat moet u dan kunnen bewijzen voor de aftrek en hoe zit dat voor forfaitaire dag- en kilometervergoedingen?

Meest recente adviezen

HANDELSHUUR - WERKEN EN VERBOUWINGEN

Handelshuurder wil pand in orde brengen voordat de huur ingaat

Stel, u heeft een nieuwe handelshuurder gevonden voor uw handelspand. Het is voor de nieuwe huurder nog niet ‘instapklaar’ en dus wil hij graag voordat de huur ingaat het pand al ‘in orde brengen’ en vraagt hij de sleutels al wat eerder. Wat is er dan van belang?

BTW - VERPLICHTINGEN

Uitstel voor gemengde btw-plichtigen!

Bent u een gemengde btw-plichtige, dan moet u in 2024 voor het eerst extra informatie verstrekken aan de Btw. De deadline daarvoor is onlangs opgeschoven!

FISCAAL - MEERWAARDEN

Termijn meerwaardebelasting pand: opschortende voorwaarden niet relevant

Een particulier wil zijn privé gekocht onroerend goed verkopen met een mooie meerwaarde. Hij vraagt zich af of de meerwaarde belastbaar is. Hoe zit dat precies? Welke termijn is van belang en hoe wordt die berekend?

WONINGHUUR - VARIA

Kan huurder extra personen laten intrekken in zijn huurwoning?

U verhuurt een tweeslaapkamerappartement aan een huurder en zijn dochtertje. Na verloop van tijd stelt u vast dat de huurder diverse familieleden hun intrek heeft laten nemen in het appartement. Is daar iets aan te doen?

ONROEREND GOED - AAN- EN VERKOOP

Geen verkooprecht als u compromis tijdig ontbindt

U sluit een zgn. compromis voor de aankoop van een pand voor uw eenmanszaak, maar nog voordat u de authentieke akte tekent, verandert u van gedachten. Hoe kunt u het compromis fiscaal veilig ontbinden, d.w.z. zonder twee keer evenredige registratierechten te moeten betalen?

Geactualiseerd op: 03.05.2024

Meer van Indicator