Omdat er bij het ondernemen 1.001 zaken komen kijken, biedt deze databank u meer dan 60.000 businessadviezen in 14 domeinen.

Aanbevolen adviezen

ONTSLAG - ONTSLAGMOTIEF

Opname met smartphone om agressief gedrag te bewijzen

Een werknemer gedraagt zich agressief tegenover u als werkgever en er zijn op dat moment geen andere personen in de buurt die dat kunnen getuigen. Helpt het dan dat u daarvan een opname maakt met uw smartphone (geluid en/of beeld) zonder zijn toestemming? Geldt zo’n opname als een geldig bewijs voor een ontslag?

TIJDSKREDIET - LOOPBAANONDERBREKING

Het 1/5 ouderschapsverlof eenmalig op andere dag nemen?

Stel, een werknemer neemt een 1/5 ouderschapsverlof of landingsbaan op. Er werd afgesproken dat hij op maandag zijn vrije dag zou nemen. Nu zou hij toch graag eenmalig zijn vrije dag op een woensdag nemen. Riskeert u dan problemen met de RVA?

Meest gelezen adviezen

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - AUTO VIA VENNOOTSCHAP

Een elektrische auto kopen in 2024: hoe zit dat fiscaal gezien?

U overweegt om de CO2 -uitstotende auto, die u nu gratis ter beschikking krijgt van uw vennootschap, te vervangen door een elektrische. Welke regels gelden dan voor de vennootschapsbelasting, btw, belasting op inverkeerstelling (BIV) en verkeersbelasting? En hoeveel bedraagt het voordeel alle aard (VAA) gratis auto waarop u belast wordt?

AUTO & TRANSPORT - AUTO VIA VENNOOTSCHAP

Elektrische auto van BV laden met privézonnepanelen?

U rijdt met een elektrische auto van uw vennootschap, die u ook thuis oplaadt. Wordt u bovenop het voordeel alle aard (VAA) auto belast op een extra VAA wanneer u die laadkosten door uw vennootschap laat terugbetalen, en wat als de elektriciteit deels voortkomt van uw privé zonnepanelen?

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN

Een fiets op kosten van uw vennootschap: hoe zit dat fiscaal?

Het is lente en het kriebelt om weer te gaan fietsen. Uw fiets is echter aan vervanging toe. Is het fiscaal voordelig om zo’n fiets aan te schaffen via uw vennootschap? En hoe zit dat als u uw werknemer een fiets ter beschikking stelt?

FISCAAL - AUTO

Elektrische auto: wat met het voordeel alle aard en de fiscale aftrekbaarheid?

Over het voordeel alle aard van benzine- en dieselauto’s was begin 2024 heel wat commotie, maar wat met een elektrische auto? Hoe wordt het voordeel daarvoor berekend en wat met de aftrek van de autokosten?

BELASTINGEN - BOEKHOUDING

Wat bewijzen voor aftrek van restaurant- en autokosten?

Restaurant- en autokosten die uw vennootschap ten laste neemt en die voor haar (beperkt) aftrekbaar zijn, krijgen bij een belastingcontrole meestal bijzondere aandacht. Wat moet u dan kunnen bewijzen voor de aftrek en hoe zit dat voor forfaitaire dag- en kilometervergoedingen?

Meest recente adviezen

VENNOOTSCHAP - ALGEMENE VERGADERING

Het wat, wie en waarom van de zgn. kwijting op de jaarvergadering

Op de komende jaarvergadering die de jaarrekening van 2023 van uw vennootschap goedkeurt, staat ook weer de zgn. kwijting op de agenda. Wat houdt die kwijting precies in, wie kan er kwijting krijgen en wat ‘koopt’ u daarmee?

INVESTERINGEN - AFSCHRIJVINGEN

Een uitgave direct in kosten boeken of als investering?

Sommige uitgaven van uw vennootschap zal uw accountant in één keer in kosten boeken, andere zal hij als investeringen boeken. Het onderscheid is vaak duidelijk, maar niet altijd. Wie beslist er in geval van twijfel, u of de fiscus?

AUTO & TRANSPORT - VARIA

Een fiets op kosten van uw vennootschap: hoe zit dat fiscaal?

Het is lente en het kriebelt om weer te gaan fietsen. Uw fiets is echter aan vervanging toe. Is het fiscaal voordelig om zo’n fiets aan te schaffen via uw vennootschap? En hoe zit dat als u uw werknemer een fiets ter beschikking stelt?

SOCIAAL STATUUT - PENSIOEN

Jaarinkomen voor het VAPZ niet meer zelf doorgeven sinds 2024! Sigedis regelt dat met uw verzekeraar

Het VAPZ is fiscaal gezien zowat het beste pensioenvehikel voor zelfstandigen. De maximale premie is evenwel fiscaal beperkt afhankelijk van uw inkomen van drie jaar terug. Ieder jaar vraagt uw verzekeraar dus om dat inkomen mee te delen om de nodige berekeningen te kunnen maken. Dat hoeft sinds 2024 niet meer.

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN

Advieskosten voor e-facturatie: 120% aftrek?

Geactualiseerd op: 01.05.2024

Meer van Indicator