Omdat er bij het ondernemen 1.001 zaken komen kijken, biedt deze databank u meer dan 60.000 businessadviezen in 14 domeinen.

Aanbevolen adviezen

BEDRIJFSLEIDER - AUTO VIA VENNOOTSCHAP

Hoe uw voordeel alle aard (VAA) auto beperken?

U heeft dit voorjaar gebruikgemaakt van de saloncondities om een nieuwe auto aan te schaffen. Kunt u dan ook van die speciale acties gebruikmaken om uw VAA auto, die uw vennootschap u gratis ter beschikking stelt, te verminderen?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - AUTO VIA VENNOOTSCHAP

Elektrische auto van BV laden met privézonnepanelen?

U rijdt met een elektrische auto van uw vennootschap, die u ook thuis oplaadt. Wordt u boven op het voordeel alle aard (VAA) auto belast op een extra VAA wanneer u die laadkosten door uw vennootschap laat terugbetalen en wat als de elektriciteit deels afkomstig is van uw privézonnepanelen?

Meest gelezen adviezen

BELASTINGEN - BOEKHOUDING

Wat bewijzen voor aftrek van restaurant- en autokosten?

Restaurant- en autokosten die uw vennootschap ten laste neemt en die voor haar (beperkt) aftrekbaar zijn, krijgen bij een belastingcontrole meestal bijzondere aandacht. Wat moet u dan kunnen bewijzen voor de aftrek en hoe zit dat voor forfaitaire dag- en kilometervergoedingen?

OPLEIDING - VARIA

Verplicht om opleidingen te registreren?

U wordt als werkgever verplicht om opleidingen te registreren in de zgn. Federal Learning Account (hierna: ‘FLA’). Het gaat om een vervelende extra administratieve last. Hoe gaat u daar het best mee om?

ONROEREND GOED - HUUR

Formulier voor aftrek van huur is er…

De wet die verplicht om een bijlage bij uw vennootschapsaangifte te voegen opdat de betaalde huur aftrekbaar zou zijn, is er én het officiële formulier voor die bijlage werd ook gepubliceerd. Even kijken...

AANGIFTE - PERSONENBELASTING

Gun uzelf een belastingvrij dividend van € 1.666 op de algemene vergadering!

Op de uitkering van ‘gewone’ dividenden betaalt u in principe 30% of 15% roerende voorheffing (rv). Volgens een collega kunt u echter jaarlijks € 1.666 aan dividenden belastingvrij uit uw kmo halen. Hoe zit dat juist?

LOON - GEWAARBORGD DAGLOON

De puntjes op de i als uw werknemer dikwijls te laat komt?

Een van uw werknemers komt herhaaldelijk te laat. Steeds heeft hij een excuus voorhanden: vertraging van het openbaar vervoer, de ketting van zijn fiets is eraf gevallen, file, … Moet de werknemer die te laat komt dan langer blijven of kunt u aan hem minder loon toekennen? Wat als dat meermaals per maand voorvalt?

Meest recente adviezen

AANSPRAKELIJKHEID - TIENJARIGE AANSPRAKELIJKHEID

U bent als aannemer niet zomaar tien jaar aansprakelijk

U heeft het ongetwijfeld al vaker gehoord: “u moet dit komen herstellen, want u bent als aannemer tien jaar aansprakelijk voor uw werken!”, maar klopt dat wel? Wat u echt moet weten over de tienjarige aansprakelijkheid.

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE

Zaken die u aan uw boekhouder moet bezorgen voor uw privéaangifte van inkomstenjaar 2023

Binnen een paar maanden is het weer tijd voor uw privéaangifte voor inkomstenjaar 2023. Wat moet u daarvoor zeker bezorgen aan uw boekhouder opdat die uw aangifte personenbelasting correct kan invullen?

RECHT - RECLAME

Reclame mag niet misleiden, maar u mag wel overdrijven

Wanneer u als aannemer reclame maakt voor uw zaak, mag u dan zonder meer uitpakken met de boodschap dat u de beste of de goedkoopste aannemer bent? En wat als uw concurrent de regels overtreedt?

6%-BTW-TARIEF - PRIVÉGEBRUIK

Zonnepanelen schoonmaken van een particulier: 6% of 21% btw?

Een particuliere klant vraagt u of u het mos kunt verwijderen van de zonnepanelen die u enkele jaren geleden op zijn dak bent komen installeren. Welk btw-tarief moet u dan toepassen: 21% of 6%?

PRIVÉ - PERSONEN TEN LASTE

Uw kind is niet gedomicilieerd bij u, maar toch ten laste?

Een koppel is gescheiden, en de kinderen worden ten laste genomen door de vader. Volgens de fiscus is dat niet correct, omdat de kinderen gedomicilieerd zijn bij de moeder. Krijgt hij gelijk van de rechter?

Geactualiseerd op: 31.05.2024