Omdat er bij het ondernemen 1.001 zaken komen kijken, biedt deze databank u meer dan 60.000 businessadviezen in 14 domeinen.

Aanbevolen adviezen

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN

Een auto als uitkering van een liquidatiereserve?

Uw BV is eigenaar van een auto die u naar u privé zou willen halen. Eventueel kunt u dat doen door een uitkering in natura van een liquidatiereserve. Hoe zit dat dan met de vennootschapsbelasting, de roerende voorheffing en de btw?

ARBEIDSDUUR - OVERUREN

Vrijwillig 50 uur per week werken?

Via het systeem van de vrijwillige overuren kunt u uw werknemers overuren laten presteren die nadien niet ingehaald moeten worden. Hoeveel uur per week kunnen uw werknemers dan maximaal bij u werken?

Meest gelezen adviezen

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN

Een fiets op kosten van uw vennootschap: hoe zit dat fiscaal?

Het is lente en het kriebelt om weer te gaan fietsen. Uw fiets is echter aan vervanging toe. Is het fiscaal voordelig om zo’n fiets aan te schaffen via uw vennootschap? En hoe zit dat als u uw werknemer een fiets ter beschikking stelt?

FISCAAL - AUTO

Elektrische auto: wat met het voordeel alle aard en de fiscale aftrekbaarheid?

Over het voordeel alle aard van benzine- en dieselauto’s was begin 2024 heel wat commotie, maar wat met een elektrische auto? Hoe wordt het voordeel daarvoor berekend en wat met de aftrek van de autokosten?

BELASTINGEN - BOEKHOUDING

Wat bewijzen voor aftrek van restaurant- en autokosten?

Restaurant- en autokosten die uw vennootschap ten laste neemt en die voor haar (beperkt) aftrekbaar zijn, krijgen bij een belastingcontrole meestal bijzondere aandacht. Wat moet u dan kunnen bewijzen voor de aftrek en hoe zit dat voor forfaitaire dag- en kilometervergoedingen?

BTW - AFTREKBAARHEID

Gemengde btw-plichtige: welke extra info in 2024 aangeven?

Binnenkort moeten een aantal gemengde btw-plichtigen bepaalde informatie verstrekken aan de Btw. Wie moet dat nu precies doen? Welke informatie moet er verstrekt worden? En wat zijn de deadlines?

OPLEIDING - VARIA

Federal Learning Account nog niet voor morgen

Meest recente adviezen

CONTROLE EN BETWISTINGEN - VARIA

Wanneer begaat u eigenlijk ‘fiscaal misbruik’?

Belastingen besparen via ‘achterpoortjes’ is geen fraude, maar kan wel ‘fiscaal misbruik’ zijn. Wat is het verschil tussen beide, wat moet de controleur bewijzen als hij vindt dat u fiscaal misbruik gepleegd heeft en hoe verdedigt u zich?

VERKOOP - AANKOOPBELOFTE

Hoe de boete vermijden voor een te late registratie?

De aankoopakte van uw klant kan pas over meer dan vier maanden verleden worden, omdat de koper eerst zijn eigen woning wil verkopen. Welk voordeel kan een zgn. wederkerige aankoop-verkoopbelofte dan bieden?

BTW - VARIA

Kleineondernemersregeling vanaf 2025 ook over de grens

Onder bepaalde voorwaarden kunt u als eenmanszaak kiezen voor de btw‑vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen. Wat houdt dat regime precies in en wat verandert er binnenkort als u even over de grens actief bent?

MEDE-EIGENDOM - RAAD VAN MEDE-EIGENDOM

Hoe beslist de algemene vergadering van de VME wie er zetelt in de raad van mede-eigendom?

Op de algemene vergadering van de vereniging van mede-eigenaars (VME) zijn er meer kandidaten dan vorig jaar om te zetelen in de raad van mede-eigendom. Is dat een probleem en hoe moet er dan precies bepaald worden wie zal zetelen?

FISCAAL - MEERWAARDEN

Termijn meerwaardebelasting pand: opschortende voorwaarden niet relevant

Een particulier wil zijn privé gekocht onroerend goed verkopen met een mooie meerwaarde. Hij vraagt zich af of de meerwaarde belastbaar is. Hoe zit dat precies? Welke termijn is van belang en hoe wordt die berekend?

Geactualiseerd op: 03.05.2024

Meer van Indicator