Omdat er bij het ondernemen 1.001 zaken komen kijken, biedt deze databank u meer dan 60.000 businessadviezen in 14 domeinen.

Aanbevolen adviezen

ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN

Op reis zonder uw akkoord, is dat ‘dringend’ genoeg?

Stel, een werknemer boekt een ‘last minute’ zonder eerst vakantie aan te vragen. Als u daarna zijn aanvraag niet kunt honoreren en hij die reis weigert te annuleren, vormt dat dan een ‘dringende reden’? Een recent vonnis licht toe...

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VRUCHTGEBRUIK

Betaalt uw vennootschap ook de grove herstellingen?

U bent blote eigenaar van een pand waarvan uw bvba het vruchtgebruik bezit. De grove herstellingen zijn dan normaal door u privé te betalen. Welke herstellingen zijn dat juist en wat als u die toch door uw vennootschap laat betalen?

Meest gelezen adviezen

PERSONEEL - SOCIAAL VOORDEEL

Een extraatje voor uw loyale werknemer

U wilt aan uw loyale medewerkers een extraatje geven, maar liefst eentje dat u niet veel kost en waar uw werknemers toch nog veel netto aan overhouden.

BEDRIJFSLEIDER - HUUR

Bedrijfspand privé aankopen en verhuren aan uw bvba?

U bent van plan om privé een pand aan te kopen om het vervolgens te verhuren aan uw vennootschap. Uw vennootschap beschikt over voldoende cash en u wilt van haar lenen. Hoe kunt u zowel de huur als de lening optimaliseren?

BELASTINGEN - AUTOKOSTEN

Nieuwe én oude auto samen fiscaal aftrekbaar?

Stel, u koopt een nieuwe auto en u behoudt ook de oude nog. Kunt u dan beide auto’s fiscaal inbrengen of slechts één van de twee? Wat is fiscaal gezien de beste keuze? Is het eventueel anders als u een vennootschap heeft?

EBITDA

Hoe ebit/ebitda correct berekenen?

In een internationale context zijn ebit/ebitda courante prestatiemaatstaven. Ze worden daarbuiten bv. ook vaak gebruikt bij overnameonderhandelingen. Voor bedrijven die werken met een Belgische jaarrekening duiken er echter regelmatig interpretatieproblemen op. Met een technische nota van 17.03.2017 wil de CBN daaraan verhelpen. Wat leert die nota ons?

AUTO - VERWORPEN UITGAVE

FAQ tankkaarten en andere brandstofkosten in 2017

Vanaf 2017 moet u 40% i.p.v. 17% van het VAA van bedrijfswagens verwerpen in de vennootschapsbelasting als uw vennootschap de brandstofkosten voor privégebruik ten laste neemt. Een FAQ helpt u te bepalen of het nu 17% of 40% is.

Meest recente adviezen

GESCHENKEN

Geschenken en handelsmonsters: nieuwe regels voor de btw-recuperatie?

In een recente circulaire (circ. 2017/C/32 van 29.05.2017) verduidelijkt de fiscus wanneer de btw op geschenken en handelsmonsters recupereerbaar is. Welke beperkingen gelden er voor geschenken aan zakenrelaties? Wat zijn de nieuwe regels voor geschenken aan personeel?

BEDRIJFSFIETS

Nu snel en fiscaal voordelig door de ochtendspits met een speedpedelec?

Zoals u weet is een fiets ter beschikking stellen een fiscaal voordelige manier van verlonen. De ministerraad heeft nu beslist dat die fiscale voordelen ook gelden voor een zgn. speedpedelec. Wat is nu precies een ‘speedpedelec’ en wanneer is er daarentegen sprake van een elektrische fiets of een elektrische motorfiets? Wat zijn de gevolgen van dat onderscheid voor uw verzekeringen en voor de inschrijving bij de DIV?

OVERUREN

Nu goedkoop 100 vrijwillige overuren presteren?

De Wet werkbaar en wendbaar werk (wet van 05.03.2017, BS 15.03.2017) heeft de mogelijkheid ingevoerd om per werknemer en per jaar 100 vrijwillige overuren te presteren. Wat zijn de modaliteiten van deze nieuwe regeling?

ARBEIDSORGANISATIE

Nu flexibeler werken met glijdende uurroosters en occasioneel telewerk?

De Wet wendbaar en werkbaar werk heeft sinds 01.02.2017 een wettelijk kader gecreëerd voor glijdende uurroosters. Wat zijn daarbij de spelregels? Waarom past u nu toch het beste uw arbeidsreglement aan, ook als u al eerder met glijdende uurroosters werkte? Hebben uw collega’s nu effectief het recht om occasioneel thuis te werken of kan de bedrijfsleider toch nog toestemming weigeren? Waarmee houdt u dan het beste rekening?

BELEGGEN

Technologie: een nieuwe zeepbel in de maak?

De koersen van de grote technologieaandelen zijn de voorbije maanden bijzonder fors gestegen, in die mate zelfs dat sommigen stellen dat de bubbel weldra moet barsten. Technologieaandelen horen echter thuis in elke portefeuille. Wat doet u vandaag als u al fors geïnvesteerd heeft in een aantal van de grotere spelers? Zijn er in de sector misschien andere interessante, minder fors gewaardeerde aandelen?

Geactualiseerd op: 21.07.2017

Meer van Indicator

indicator